Allt du behöver veta om takräcken

Det finns två olika sätt att sätta fast ett takräcke på en nyare bil. Det enklaste sättet är när du pressar fast räcket på din bils rails. Det är väldigt viktigt att du köper rätt fästen eller fötter som är ett annat namn på fästen. Det är viktigt att fästena måste passa exakt på din bils rails.

Eftersom det finns mängder med olika bilar i dagens samhälle har bilar olika slags rails. Det är av stor vikt att du har rätt fästen, så railsen håller för till exempel den ansträngning som krävs för ett räcke med en box. Vissa bilar har plastrails och dessa orkar inte med att ha en box på taket.

Alla bilar har inte rails, men ge inte upp för det, det går ändå att montera ett takräcke och en takbox, och då klämmer du fast fästena vid dörrarnas övre karm.

Hjälp av proffs

Ibland kan du till och med behöva proffshjälp så du kan känna dig säker på att takräcket sitter ordentligt fast. Du kan få många goda råd på Expressen där kan du ta del av många bra tips och även se olika sorters takräcken och boxar.

Förr och nu

Vårt sätt att se på bilar har under de sista decennierna förändrats en hel del. Under 1960-70-talet var det inne att köra stora ”amerikanare”, de svalde det mesta av packningen. Bensin var billig och semesterresorna var också längre. Vid den tiden var det nog inte många som tänkte på att det inom en snar framtid skulle forskas på billigare bränsle och mindre bilar.

Men när bilarna blev mindre, blev det också helt plötsligt svårt att få in hela packningen i bilen och det blev praktiskt med takräcke och takbox igen. I och med mindre bilar bör stabiliteten på takräcken och takboxar även vara säkrare.