Att tänka på när du ska köpa takräcke

Eftersom det finns många olika sorter av takräcken, är det inte det lättaste att välja rätt. Vissa bilar har så kallade rails som sitter fast på bilens tak, och de sitter på så sätt att, det är ett mellanrum mellan dem och taket. Traditionella rails var ofta vanligt på äldre bilar av kombimodell. De fungerade på så sätt att det gick att gick att snöra runt resväskor, barnvagnar och andra större saker som inte fick plats i baggagen.

Integrerade rails

Finns oftast på de nyare bilarna och de sticker inte upp mer än några centimeter från taket. Dessa rails har några små hål, och de är inte större än några millimeter. Dessa hål passar ofta bäst till ett takräcke i originalmodell, som är gjord för bilen. Givetvis går det lika bra att använda andra takräcken. De små hålen kan du använda som ett ögonmärke, så du placerar takräcket korrekt på bilen.

Bilar med fästpunkter

Det finns många bilar som har fästpunkter, oftast på halvkombi- och sedanbilar. De består av fyra små luckor på bilens tak. Dessa luckor kan du lätt att pilla upp, och de fungerar som fästpunkter och ska användas till det takräcke som ska sättas på. Första gången du ska montera ett takräcke på din bil kan det vara ett riktigt pilligt jobb. Men när du en gång lärt dig ska det inte vara några problem.

Bilar utan rails eller fästpunkter

De flesta bilars tak har varken rails eller fästpunkter. Men oroa dig inte, det går givetvis att montera ett takräcke ändå. Dessa räcken sätter du bara på biltaket och sedan spänner du fast dem med fäste i stål som är gummilackerat. Detta gummilack fungerar bra att montera direkt mot bilens lack. Torka helst av ordentligt på bilen där metallfästet ska sitta, innan du fäster fast den. Obs! Använd aldrig tejp för det drar åt sig smuts, och är inte lika stabilt som ett gummilackerat fäste.